2015. január 16., péntek

Liszt teszt : Teljes kiőrlésű király liszt



Mindennapi kenyér nekünk fontos, hogy finom jó minőségű alapanyagokból készüljön. Családellátó lisztjei jó minőségük ez az eddigi tapasztalatom.
Kenyér indítása az öreg tésztával kezdődik. Este készítem el és konyha pulton hagyom letakarva.  Áll 1,5 dl vízből 5 g. élesztőből és 10 dkg tk király liszt 10 dkg BL 80-as kerecsen liszt sűrűbb tésztát kapunk. Tk. királylisztről bővebben ITT.
Reggel az összes öreg tésztával indítok erre jön 2, 8 dl víz ehhez dagasztás közben jöhet még hozzá ha kevés. 10 g élesztő 2 kanál olaj 2 kanál burgonya pehely 15 dkg tk. király liszt 10 dkg fehér tönköly liszt 25  dkg BL 80-as kerecsen fehér liszt, 2 tk só. Clatronic robotgéppel dagasztom 1-es fokozattal aztán vált 2-re teljes dagasztási idő 8 perc ezután átgyúrom kelesztem letakarva 20 percet átforgatom 20 perc kelesztés után formázom 8 literes kacsasütő jénaiba teszem ( alá sütőpapír kell ) 20 perc kelesztés után három helyen pengével bevágom és hideg vízzel lespriccelem, lefedett jénaiba  250 fokra előmelegített sütőbe teszem 30 percet sütőm így aztán leveszem 210 fokra és 20 percet sütőm. Rácsra teszem és hideg vízzel lespriccelem. Sült Sanyiban ami egy Bosch tűzhely villany sütője. Bő két hónap tapasztalata és kenyeres pajtás tanácsa a sütési idő ami bevált. Ha hosszabb kelesztési idő volt akkor oldalt repedt a kenyér ezért ennél a liszt keveréknél mardok ennél az időnél. 

Bélül. Férjem nem szerette a tk lisztes kenyeret ezt viszont szereti aminek örülök ! 

2015. január 1., csütörtök

B.Ú.É.K. 2015

Minden kedves olvasómnak követőmnek blogger társamnak Boldog Új Évet Kívánok !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis